Wednesday, 15 April 2015

Ketam Rebus

Entri: # 4 - Ketam Rebus

Teks: Umi Arbee Ali

Foto: Umi Arbee Ali


Cuaca sangat panas sekarang berikutan Fenomena Ekuinoks. Walaupun air campuran Sole sentiasa kami amalkan, anak-anak masih demam bersilih ganti. Jadi suami tinggalkan duit suruh beli ketam. Buat penawar demam katanya.
Kebiasaannya ketam saya rebus atau masak lemak. Jarang saya masak ketam berkuah kering. Sebab sayangkan air ketam itu. Jika merebus ketam untuk lauk bening, guna kuali, air rebusan sekadar tenggelam ketam dan tutup. Supaya air rebusan berasa manis isi ketam dan lebih sedap. Isi ketam juga tak hancur.

Bahan
4 ekor ketam
1 batang serai (Diketuk)
1 inci halia (Diketuk)
1 biji bawang besar (Dihiris)

Cara
1. Didihkan air dengan serai, halia dan bawang besar.
2. Masukkan ketam.
3. Perasakan dengan gula dan garam.

---
🌞Fenomena Ekuinoks 🌞- bersedia hadapi cuaca panas ekstrem bulan April.
Minum air secukupnya dan tambahkan SOLE💪
untuk imbangi elektrolit dan cecair badan
bantu bekalkan tenaga dan ketahanan sepanjang musim panas ini
+ seimbangkan pH badan dan tekanan darah
HARGAnya cuma RM52, rasa lemak masin menyegarkan untuk seisi keluarga. Kenapa air zamzam payau? Subhanallah, kerana ia sangat kaya mineral. SOLE pula kaya 84 MINERAL
+ minuman hidrasi yang boleh detoks asid dan menangkis gout, batu karang, kencing manis, darah tinggi, gastrik, buang angin dan membuatkan perut rasa kenyang / kemas
+ kurangkan ketagis (gula, rokok, dadah)
+ atasi penyakit kulit
+ CARA GUNA campurkan 5ml dengan 1.5liter air bertapis sama ada suam, panas, sejuk atau suhu bilik☕🍹
+ sesuai dan selamat diminum seisi keluarga 👪



📞Dapatkan dari saya Arbee Ali 019-9353.481




No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...