Wednesday, 24 February 2016

Apakah Big Why kita?





Entri #89: Apakah Big Why kita?

Teks oleh: Umi Arbee Ali

Video oleh: Google - TRANSFORMASI DIRI: MENCARI REDHA ILAHI - Prof. Dr. Muhaya Hj Mohamad



Dengar dan tonton minit ke 19;

"Prof, I want to be a millionaire before 40"

"Alah kesian dengar cakap camtu" Our dreambig sebenarnya husnul khotimah, syurga jannatul firdaus.



Umpama nak ke satu tempat, kita tekan GPS, set dan ikut aja. Apa yang terjadi dalam perjalanan, kita tak ambil pusing kerana kita menuju ke tempat itu. Begitu juga GPS hidup kita. Matlamat kita ialah nak masuk syurga. Sepanjang kehidupan kita jadi tak mudah resah, berbuat amal baik. Kerana kita ada matlamat, ada sasaran, ada kemahuan, ada big why, ada dream big.



Sekarang ini fenomena media sosial "kaya dan berjaya", "jutawan dunia akhirat", "i want to be a millionaire", "saya bantu awak untuk kaya".

Ia bagus untuk perkembangan diri namun biarlah seimbang dunia akhirat.

Bersyukur atas rezeki dan menjemput rezeki seimbang dengan mencari mengusahakan rezeki.



Hati-hati.

Mulut usah mudah mengungkap.

Jari usah mudah menaip.

Sunday, 21 February 2016

Mahu bisnes online tapi tak tahu bagaimana nak mulakan.

Entri #88: Mahu bisnes online tapi tak tahu bagaimana nak mulakan.
Nota oleh: Alumni Abdr
Gambar oleh: Umi Arbee Ali

Anda ada produk dan ingin bisnes secara online, tapi tidak tahu bagaimana nak mula.

Jom sertai kami di Akademi Bekerja di Rumah.
Kami akan bimbing kalian untuk mula.

Daftar Kelas asas blog dan fan page mula bisnes.

Belajar urusniaga mudah dengan mnggunakan medium percuma blog dan fanpage di facebook. Belajar menjana pendapatan awal bermula RM5, RM10, tingkatkan lagi RM20, RM50, RM100 dan seterusnya (tertakluk kepada kerajinan dan konsisten masing-masing).

Siapa yang sesuai untuk kelas ini?
✔ Sangat sesuai bagi suri rumah yang baru hendak mula bisnes online.
✔ Sesuai untuk suri bekerjaya yang hendak mula bisnes online tetapi sangat sibuk untuk hadiri kelas di luar.
✔ Sesuai bagi mereka yang mahu buat secara sambilan atau sepenuh masa.
✔ Sesuai untuk suri yang perlu berpindah mengikut suami bekerja.

Apa yang saya akan belajar?
✔ Buat BLOG KEDAI ONLINE.
✔ Menulis secara konsisten.
✔ Buat borang tempahan.
✔ Membuat jenis-jenis entri.
✔ Membuat fanpage.
✔ Belajar membuat pautan antara blog untuk aliran trafik.

Bagaimana Kelas Asas Blog Akademi Bekerja Di Rumah ini dijalankan?
✔ Kelas dijalankan secara ONLINE.
✔ Modul tersedia dan mudah untuk difahami.
✔ Bonus E Book Asas Blog sebagai rujukan.
✔ Guru Online yang sedia membantu setiap masa.
✔ Masa yang fleksibel, tanpa tekanan dan tidak terkejar-kejar.

Apa syarat yang perlu ada:
>> Laptop/komputer
>> Talian internet

SYARAT UTAMA:
ADA MINAT, FOKUS, KOMITMEN & KESUNGGUHAN

Berminat untuk sertai akademi?
Hubungi saya bila sudah bersedia.

Tuesday, 16 February 2016

Menjaga keluarga ialah fitrah wanita.

Entri #87: Menjaga keluarga ialah fitrah wanita.
Sumber: Buku Rumah kecil di Jabal Uhud tulisan Puan Roza Roslan

Saya terfikir, rumah adalah tempat paling selamat bagi wanita. Jika kita sibuk berjalan keluar ke tempat membeli belah, mata tidak terlepas daripada mengangan-angankan perhiasan dunia.

Jika kita sibuk bertandang ke rumah orang, mulut tidak lepas menceritakan kehebatan diri, harta benda dan pencapaian anak-anak. Lebih menakutkan apabila kita berkongsi cerita atau menyebarkan aib orang.

Paling tidak, telinga mendengar apa yang disebarkan oleh rakan. Kadangkala kita tidak mahu mendengar namun tidak pula mampu menolaknya.

Subhanallah! Sungguh, benar. Betapa beruntunglah apabila Allah memberikan wanita berakal yang berfikiran begitu. Betapa Allah mahu memelihara untuk meletakkan mereka sebagai wanita mulia penghuni syurga. Berapa ramai yang cerdik lagi berakal namun menolak fitrah wanita untuk menjaga rumahtangga?

Suri sekalian masih boleh mempunyai duit poket sendiri. Kita kayuh berusaha untuk bekerja dan bisnes dari rumah. Langkah pertama belajar dari 3 naskhah di bawah, sedang promosi Februari hanya rm50 harga mampu milik untuk kita..suri di rumah.

http://qasehgoldbangi.blogspot.my

Tuesday, 9 February 2016

Sarung tangan murah, selesa dan diyakini menutup aurat.

Entri#: Sarung tangan murah, selesa dan diyakini menutup aurat.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Entri ini bukan bertujuan menjatuhkan pelbagai jenis dan jenama sarung tangan di luar sana. Ia bertujuan berkongsi testimoni dan pengalaman saya seadanya.

Baik, setelah mencuba pelbagai jenis sarung tangan termasuk yang kreatif berinovasi dengan penyangkut pada jari, kain lycra atau cotton, saya berbalik pada yang paling asas.

Seperti dalam gambar, sepasang hanya rm5. Kain nipis tak jarang dan selesa. Saya jahitkan getah separuh lilitan pada bahagian pergelangan tangan. Ukuran panjang adalah dari pergelangan tangan hingga melepasi siku. Jika sudah lusuh mahu beli lagi tiada masalah. Harga mampu milik.

Dengan tambahan cerut getah mengikut ukuran lengan saya sendiri, saya yakin dan selesa ia tak menggelungsur, tetap pada tempatnya, menutup aurat sepenuhnya dan lebih bersih. Kedudukan sarung tangan jari agak kehadapan memakan sebahagian tapak tangan. Agak tak praktikal untuk ibu beranak kecil seperti saya. Sarung tangan biasa kurang cerut, agak besar dan longgar. Asyik beranjak jauh dari bahagian pergelangan.

Begitulah suri di rumah, kita boleh berjimat mengikut kesesuaian dan keselesaan kita. Mesti tahu asas menjahit serba sedikit. Antara cantik bergaya, selesa dan syara'..kita utamakan yang lebih utama supaya hidup kita bahagia.

Eh, promosi ebook Februari..3 naskhah pada harga rm50. Kita berjuang setiap hari membantu suri keluar dari kepompong "tak tahu dari mana nak mula bisnes". Belajar dapatkan pendapatan rm10, 20, 50 hingga 100 sehari.

Thursday, 4 February 2016

Kelas urus akaun bisnes bekerja dari rumah skala kecil - Februari 2016

Entri #85: Kelas urus akaun bisnes bekerja dari rumah skala kecil - Februari 2016

Alhamdulillah.
Dua kelas masih dibuka pendaftaran, kelas secara online dan offline.
Pengesahan pendaftaran akan berakhir pada 10/2/16.


1. Kelas Asas Akaun secara online. Terdapat 2 tempat kosong lagi.
√ Tarikh: 14/02/16 Ahad
√ Masa: 9.30pg - 12.30tgh
√ Yuran: RM150
√ Modul 1: Basic book keeping. Bagaimana merekod buku simpan kira?
√ Modul 2: Pengenalan kepada asas perniagaan dan fungsinya. Mengenal dan belajar kepentingan dokumen, invois, cash, bil, resit, purchase order dan sebagainya.

2. Grup Coaching secara offline. Terdapat 3 tempat kosong lagi.
√ Tarikh: 13/02/16 Sabtu di Putrajaya.
√ Masa: 9.15am - 4pm
√ Yuran: RM250
√ Modul:
1. Pengenalan Buku Kira-kira dan Perakaunan
2. 10 kesalahan yang biasa dilakukan oleh usahawan
3. How to do record keeping yang betul (Lejar, untung, rugi dan balance sheet)
4. Pengenalan kepada Asas Kos dan Meletakkan Harga pada satu-satu produk.
5. Akaun untung atau Rugi. Syarikat anda UNTUNG atau RUGI????
6. Case Study (Merangkumi penyediaan akaun penuh) - hands on task.



❶ Masalah rutin usahawan bisnes kecil
x Tidak tahu menjejaki kos, untung, aliran tunai bisnes.
x Terlalu banyak kos tersembunyi yang mengecilkan keuntungan (dilakukan dari awal mula bisnes).
x Mencampur aduk wang syarikat dengan wang sendiri.
x Menggunakan wang syarikat / bisnes dengan bebas tanpa rasa bersalah.
x Membeli banyak stok pada awal bisnes menyebabkan 0 keuntungan.
x Jualan meningkat setiap bulan, akan tetapi tidak ada rekod kewangan yang tepat, menyebabkan tidak ada wang keuntungan.
x Tidak memasukkan kos pengurusan, kos minyak menyebabkan 'bahagian wang untung' semakin mengecil dan hampir tidak ada untung.
x Selepas setengah tahun beroperasi, bisnes masih pada tahap sama, jualan tidak konsisten dan tidak tahu keuntungan yang tepat.
x Bisnes seperti maju, produk laris tetapi tidak ada 'aliran tunai' yang banyak di dalam tangan. 
xxx Akhirnya, berpenat lelah berniaga tanpa hasil. Sampai bila boleh bertahan "saya berniaga suka-suka".

❷ Jika kalian kategori usahawan di atas
+ Perlu tahu wang peribadi perlu diasingkan dengan wang syarikat.
+ Belajar buat bajet kewangan.
+ Buat unjuran sasaran yang perlu dicapai.
+ Buat sasaran bahagian 'gaji' yang perlu diambil dari 'pendapatan syarikat' selepas layak mengambil gaji.
+ Perlu tahu kos yang terlibat dalam urusan operasi bisnes.
+ Perlu tahu mana untung mana rugi.
+ Perlu tahu kesihatan 'kewangan' atau 'akaun' syarikat adakah bisnes semakin untung atau semakin rugi.
+ Perlu tahu asas keluar masuk wang.
+ Perlu tahu bahawa rekod aliran wang yang tepat membantu usahawan menjejaki keuntungan yang sepatutnya lebih meningkat dari bulan ke bulan.




❸ Sedikit ulasan peserta kelas ini
Saya juga aktif mengambil bahagian di dalam kelas. Rupanya, mudah je urus akaun ini.  Terima kasih kepada penceramah yang memberikan kefahaman kepada saya betapa mudahnya mengurus dan mengendalikan asas simpan kira. Baru saya tau apa gunanya buku 555. Kalau nak tahu, jemput daftar kursus ini. Berbaloi saya memandu jauh - jauh. Insya allah dah boleh ajar pelajar buat Rancangan Kewangan dalam subjek Perusahaan Makanan, Sijil Pemprosesan dan Kawalan Mutu Makanan.
Zunairah Abdul Ghani, Bisnes makanan - Ulasan lengkap DI SINI.


Bab 2 - Pengenalan kepada buku simpan kira-kira dan proses
Banyak lah yang di ajar disini. Tetapi apa yang dapat cik azue simpulkan dari bab ini adalah
a) semua belian yang kita buat kita perlu catat/rekod dalam buku simpan kira-kira
b) semua resit belian perlu kita buat salinan bagi mengelakan ianya pudar dan disimpan
c) setiap rekod perlu dilakukan secara disiplin dan secara harian
d) buat buku catatan kira-kira, satu untuk kegunaan sendiri, satu untuk kegunaan harian.
Buku catatan ini bertujuan bagi mencatat semua wang keluar masuk kita tak kira berapa besar pun atau berapa kecil pun perbelanjaan tersebut. Sila catat perbelanjaan selepas setiap urusan bagi mengelakan kita terlupa. Oleh itu cikgu cadangkan menyimpan buku 555 di dalam beg kita dan dibawa ke mana sahaja.
Azuriyah Mohamad, Bisnes kraf jahitan dari rumah - Ulasan lengkap DI SINI.


Saya kecilkan skop pengurusan akaun ini kepada akaun para WAHM (Work At Home Mom), pemilik SOHO (Small Office Home Office) atau lebih mudah, akaun surirumah yang bekerja dari rumah. Kelas ini sangat memberikan kejutan!
Puan guru berpesan, apabila kita telah membuat keputusan untuk berniaga adalah lebih baik kita menetapkan satu akaun bank khas untuk perniagaan kita. Walaupun perniagaan kita itu kecil-kecilan sahaja, menyediakan satu akaun bank khas menunjukkan kita serius didalam perniagaan dan ingin pergi lebih jauh lagi. Wang perniagaan dengan wang peribadi wajib diasingkan.
Nurhidayah Bahari - Ulasan lengkap DI SINI.


Lima hari lepas saya telah menjalani kelas asas akaun secara online selama 3jam. Ini kali pertama saya belajar online. Mula-mula tu memang ada sedikit rasa gementar. Tetapi Alhamdulillah. 2 lagi rakan sekelas saya ini memang sporting dan bersemangat . Serta merta hilang rasa gementar, bertukar menjadi bersemangat seperti mereka. Di tambah dengan guru online kami Puan Khadijah Abdullah adalah orang yang sangat memahami situasi kami dalam menguruskan akaun. Setiap soalan kami di jawap dengan penuh penerangan, sehingga kami benar- benar faham. Dan yang paling menyeronokkan, kelas ini di jalankan secara online. Mengikut masa yang bersesuaian dengan diri kita. Fleksibel. Kan mudah.
Nazirah Bugal, Bisnes makanan dari rumah - Ulasan lengkap DI SINI.


Sesungguhnya kelas akaun secara online ini sangat memudahkan pelajar suri rumah seperti kami di mana tidak perlu untuk keluar rumah dan itulah objektifnya.  Di samping itu juga, dapat menjaga anak di rumah, seperti peribahasa sambil menyelam sambil minum air. Walaupun dalam masa yang singkat, banyak ilmu akaun asas dapat dipelajari dan diketahui. Walaupun saya mempunyai sedikit pengalaman semasa bekerja dalam mengurus akaun syarikat lama, saya dapat menggilap lagi asas yang saya ada.
Azlina Abd Aziz, Ulasan lengkap DI SINI.

BILA KITA mengambil keputusan untuk berniaga apa yg sepatutnya kita buat?
1. Daftar syarikat
2. Buka Akaun Bank. (kalau belum mendaftar, guna akaun bank personal yg tak aktif)
3. Peruntukkan sejumlah modal. Contoh andai nak berniaga apa2 jenis barang sila peruntukkan sejumlah modal, contoh RM500. bila kita dah ada modal semua perkara yg kita belanjakan untuk berniaga kita gunakan duit dari modal,BUKAN ambik duit dari poket sendiri !!!
4. Peruntukan sejumlah gaji untuk diri sendiri
Empat perkara asas ini sangat penting. Jika belum buat, belajarlah dalam kelas akaun bisnes. Jika sudah ada perlu DISIPLIN!!!! Belajar lagi cara betul urus akaun bisnes supaya tidak berlaku KEBOCORAN pula.
Anys Idayu Zakaria, Bisnes buku secara sambilan - Ulasan lengkap DI SINI.



Jom daftar sementara masih ada tempat kosong, untuk daftar pilih sama ada wasap / pm / email saya di sini http://arbeeali.blogspot.my/p/hubungi-saya.html :)





Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...