Monday, 25 April 2016

Mak kutu vs Cikgu blog

Entri #99 : Mak kutu vs Cikgu blog
Teks oleh : Umi Arbee Ali
Foto oleh : Umi Arbee Ali

Kita nak beli periuk harga rm300. Kita join kutu bayar pada mak kutu rm50 sebulan. Tiap-tiap bulan mak kutu ketuk kita, ingatkan kita, tegur kelalaian kita, minta duit dari kita..simpankan duit untuk kita.
Sedangkan boleh aje kita simpan sendiri 50 tu setiap bulan.

Kita boleh aje buat blog sendiri. Tekan taip aje sana sini. Tak perlu orang ajar.
Tapi jika ikut kelas, lain macam aura semangat dan hasilnya. Lebih tersusun, lebih terancang, berjadual perlu buat apa dulu apa yang utama, ada fokus matlamat kenapa aku buat blog, jika tak tahu boleh tanya cikgu, salah silap cikgu betulkan, keberadaan dalam kelas bersama kawan-kawan injek semangat. Paling mahal, sebab ada cikgu ketuk kita, ingatkan kita, tegur sikap acuh tak acuh kita, minta siapkan tugasan blog kedai online kita yang asyik terbengkalai..promosikan blog kita.

Nak jana "sawang" atau wang dengan blog?

Kak b tak pernah main kutu🐉🐾 tapi pernah cari kutu gemuk besar hitam kat kepala orang.

Selfie contest gojes di sini http://qasehgoldbangi.blogspot.my

Thursday, 21 April 2016

Beri makan burung unta di Jelita Ostrich Farm.

Entri #98: Beri makan burung unta di Jelita Ostrich Farm.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Hujung minggu lepas kami ke Jelita Ostrich Farm, Ampangan, Negeri Sembilan. Anak-anak berpakaian sukan lengkap seperti diberitahu suami. Kami bertolak usai sarapan di rumah, bawa bersama bekal makan nasi goreng, nugget, biskut, qoqo stevia ais, ais kosong. Qoqo stevia wajib..kesukaan anak-anak, pemberi tenaga segera sebab mengandungi kurma. Sesudu qaseh sebelum sarapan juga wajib. Dari Bangi kami berkereta melalui highway LEKAS. Memang lekas lah tak sempat anak-anak makan biskut sudah sampai. Seperti biasa saya dan anak-anak tak tahu kemana nak dibawa. Ia kejutan!

Tiket masuk dewasa ialah rm20 seorang dan rm8 untuk kanak-kanak. Sebungkus kecil jagung rm1. Sepanjang di sini ada pekerja yang mengiring dan memberi penerangan. Banyak aktiviti di sini belajar tentang burung unta, memberi makan burung unta, kambing dan kuda, menunggang burung unta dan kuda, berdiri di atas telur. Anak-anak walau takut tetap mencuba. Kata suami atasi rasa takut supaya kita jadi orang berani. Rasa geli bila burung unta usia setahun ke bawah makan jagung dari tangan kita. Tapi rasa dicubit jika ia lebih besar. Kambing? Penuh air liur di tangan!

Terletak berhampiran ialah Pejabat Veterinar dan padang menunggang kuda. Seronok anak-anak tengok rusa bintik, lembu bali, landak, burung dan kuda. Kami jarang berjalan-jalan di pasaraya membeli belah. Lebih memilih aktiviti luar seperti ini.

Daging burung unta ada dijual rm90 1kg. Dipaketkan 1kg dan ½kg. Sebiji telur burung unta rm80. Juga ada pelbagai cenderamata.

Sempat juga saya edar flyers qaseh anaedar dan susu kambing bajet. Suri bekerja dan bisnes dari rumah tak ada cuti. Sepanjang masa bekerja. Yang seronoknya kita boleh adjust masa.

Balik rumah, kami tebuk telur dengan pembuka tin dapat hampir sebekas. Tu dia tak boleh main ketuk ketuk pecah dalam mangkuk..tak pecah pon! Isipadu sebiji telur menyamai hampir 30 biji telur ayam. Tak payah beli stok telur sebulan hihihi. Berbanding telur ayam, ia lebih banyak kuning dari putih, lebih kenyal, kurang hanyir, memakannya perut lebih kemas dan kenyang. Sudah masak pelbagai lauk telur, masih lagi berbaki ¼ dalam peti ais. Telur dadar, telur bungkus, sambal telur, puding, kuih, jemput, dalca parpu..nak masak menu apa lagi?

http://qasehgoldbangi.blogspot.my

Monday, 18 April 2016

60% penginap homestay dari google blog Senarai Homestay Malaysia Abdr.

Entri #97: 60% penginap homestay dari google blog Senarai Homestay Malaysia Abdr.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali




Puan Che Rohani empunya homestay di Skudai dan Gelang Patah, Johor mengambil khidmat kami pada Oktober 2015 untuk mengiklankan homestay beliau KLIK DI SINI. 

Setelah 6 bulan, ini ulasan beliau KLIK DI SINI.



Alhamdulillah, bisnesnya semakin maju. Pernah mendapat tempahan daripada SUK Kerajaan Negeri Terengganu dan Kementerian Pelancongan. Dalam proses menambah satu lagi homestay, beliau boleh dihubungi melalui:

  • Nombor telefon: 013-779 3357
  • Page:



DULU beliau pernah bertanya, kenapa bila google tak jumpa homestay kak ani? 
SEKARANG beliau maklumkan "dalam 60% customer kata jumpa homestay kak ani dari google blog".
Biiznillah.


Nak sama-sama tak menang tangan seperti beliau, 

kami promosikan up up up sepanjang tahun. 

Hubungi Umi Arbee Ali pengurus online abdr 019-9353.481 atau KLIK DI SINI untuk mendaftar.

Saturday, 16 April 2016

Abdr lubuk ibu bekerja di rumah.

Entri #96: Abdr lubuk ibu bekerja di rumah.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Kita berniaga apa yang kita selesa, suka, mahir, minat. Suka bergaya, kita jual tudung. Suka kelihatan cantik, kita jual minyak wangi. Mahir masak, kita jual kek, pulut kuning berhias. Mahu trading sahaja, kita jadi pengedar barang jamu/makanan kesihatan. Mahu selesa, kita jadi ejen dropship. Kita minat menjahit, kita jual hasil kraf jahitan.
Hasilnya kita banyak habiskan masa berkawan dan berkongsi idea dengan mereka dari lubuk bisnes yang sama.

Namun, rentak ibu bekerja di rumah dengan mereka tak sama. Mereka mungkin bekerja pejabat dan berniaga sambilan. Mungkin berniaga untuk hobi/kepuasan sendiri sahaja. Atau berniaga sepenuh masa dan sangat fokus dengan target jualan/income meletakkan keadaan itu nombor satu.

Ketaksamaan itu akan membuahkan rasa lelah dalam diri kita. Jadi tempatkan pula diri kita dalam lubuk bekerja di rumah. Jika lubuk bisnes itu wujud, maka lubuk ibu bekerja di rumah juga wujud.

Akademi bekerja di rumah ialah satu kumpulan sokongan untuk:
suri belajar basic berbisnes online
suri belajar menjana pendapatan hanya di rumah
suri bekerjaya menjana pendapatan sampingan
mereka bergelar wahm/ibu bekerja di rumah
belajar berbisnes produk fizikal secara dropship dan produk digital/servis

Asas prinsip Abdr:
+ kita mahu memberi ruang suri mencipta pendapatan pasif dan aktif.
+ kita bermatlamat lebih ramai zero hutang melalui pengurusan kewangan yang berhemah
+ kita berkumpul dan berukhwah atas tekad berjuang bersama-sama dari rumah
+ atas asbab silaturrahim inilah salah satunya terbuka pintu rezeki
+ berlapang dada dan terus mara melangkah

Alhamdulillah. Tahun ini sedang mara 2000 ahli bernaung bersama Abdr. 
Berjalan bersama pimpin tangan adalah satu kelegaan.


Wednesday, 6 April 2016

Selamat pengantin baru Imah dan suami.

Entri #95: Selamat pengantin baru Imah dan suami.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Bulan lepas kami ke Kota Tinggi. Walimah Imah, sepupu saya. Imah anak bongsu dalam keluarga mak saudara saya. Seorang jururawat. Bertemu jodoh dengan seorang polis. Semulajadi cantik tinggi lampai, usai berdandan makin cantik berseri.

Petangnya bila tetamu sudah beransur kurang, dapatlah duduk berehat. Berbual dengan Yani, kakaknya Imah. Yani yang sangat rajin mengemas dan membersihkan rumah ibunya. Sangat menyantuni tetamu dan saudara mara yang datang. Yang membuat saya terharu, Yani suka membaca blog saya. Sesekali dia teringatkan blog saya bila sudah lama tak melawatnya. Katanya ia bukan sekadar sembang kosong tetapi berkongsi idea, ilmu dan sebagai kedai online yang menjadi rujukannya. Ia umpama memberi makna dan coretan dari hati. Biiznillah.

Kita menjana wang dengan blog, dalam diam kita mengumpul tribe atau pembaca seperti ini. Lewat entri-entri kita, pembaca rasa selesa, akan datang membaca, lagi dan lagi. Pembaca ini kita tukar kepada pelanggan. Ini yang kita belajar dalam blog penulisan.

Sebagai blog bisnes pula mesti tampak jelas pada mata kasar, ia berfungsi sebagai kedai online yang lengkap. Segala apa yang pelanggan nak tahu dan apa yang kita mahu terangkan pada pelanggan ada di situ. Ini yang kita belajar dalam blog bisnes.

Mesti mesti mesti habiskan 44 entri tugasan supaya idea menulis blog meluncur laju dan ini yang bakal menolak blog kita ke carian google teratas. Ibarat ibu berpantang 44 hari. Hari ke 45 masih sapu minyak panas dan berbengkung sebab sudah alah bisa tegal biasa, rasa tak selesa tanpa bengkung. Yang luka sudah sembuh, yang kendur sudah tegang ke atas.

Belakang pisau jika diasah akan tajam jua. Jana wang dengan blog dari rumah, dari kampung, dalam perjalanan, sedang kenduri, sedang rewang, dari mana-mana sahaja.

Tahniah Imah dan suami. Selamat pengantin baru. Selamat melangkah ke alam baru. 💑

Terima kasih Yani. Didoakan Yani murah rezeki, kuat semangat dan usaha berterusan tanpa jemu mengusahakan bisnes online. Kedai online Yani DI SINI.

Lawati http://qasehgoldbangi.blogspot.my untuk freegift set memanah dengan set famili qaseh.

Tuesday, 5 April 2016

Bateri telefon kembung.

Entri #94: Bateri telefon kembung.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Rewang walimah adik ipar di Terengganu baru-baru ini, alahai sibuk sampai lupa handphone..akhirnya rosak. Caj kemudian tinggal, "bateri kembung" kata amoi kedai telefon. Laju aje peratusan bateri menyusut. Mencecah 50% sudah tak stabil. 30% pula sudah tak dapat signal. Powerbank tak membantu. Ia berubah menjadi sangat bergantung kepada charger.

Dari Terengganu bertolak ke Kelantan bawa anak-anak berjalan sempena cuti sekolah Sepanjang 4 hari 3 malam di sana, handphone itu berkeadaan begitu. Sedikit gusar lewat membalas pm dari customer. Namun, semua dari-Nya. Rezeki juga dari-Nya. Usaha bagaimana pun dengan powerbank atau charger paling tip top, sudah dikatakan tidak..maka tidaklah. Kita berserah. Mungkin Allah mengingatkan sedang cuti sekolah ini maka anak-anak lebih utama.

Handphone rosak ialah "nightmare" bagi peniaga online. 5 asas pemasaran online yang diambil dari naskhah 10 langkah mudah bina kedai online: mahu bisnes apa, peralatan, perbankan pilihan, daftar ssm, mahu jual apa. Contoh mudah: mahu jadi ejen dropship, ada handphone dan wifi, ada m2u dan cimbclicks, sudah berdaftar ssm, mahu jual buku-buku sebab sangat suka membaca.

Ada handphone dan internet sudah boleh mula berniaga online, jana wang melalui handphone. Komputer/laptop lebih baik. Usah sia-siakan. Mahu berniaga online, tak tahu cara, jom belajar bina kedai online dulu. Belajar buat sale yang pertama. Dapat bonus 10 ebook. Antara ebooknya ialah seperti diperkatakan di atas. Kita jana wang dengan blog dari rumah, dari kampung, dari hotel, dalam perjalanan.

http://qasehgoldbangi.blogspot.my
#belajarbuatblogbisnes
#belajarbuatkedaionline

Friday, 1 April 2016

Kenapa bisnes online perlukan blog?

Entri #93: Kenapa bisnes online perlukan blog?
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali
Sumber: idea asal fb Anys idayu zakaria

KENAPA BISNES ONLINE MEMERLUKAN BLOG?
Jika menggunakan blog, apa sahaja yang kita tulis dan post boleh di akses, dijumpai dan dibaca oleh sesiapa sahaja dengan melalui enjin carian. Tak kan hilang pun. memang kekal ada dalam blog kita. Post tahun lepas, pun masih boleh dibaca lagi harini.

Kalau guna fb posting kita sekejap je akan turun dan perlu scroll ke bawah mencari-cari lagi-lagi-lagu kalau kita banyak update status dalam sehari. Lenguh jari kan..;) Post kita pun mungkin hari yang sama atau sehari je lalu di newfeeds rakan-rakan fasebook. Tulis harini belum tentu boleh jejak lagi 6 bulan akan datang. Sayang tau perkongsian di biarkan macam tu je ;)

Begini ya..cara mudah daftarkan bisnes di blog direktori iklan kami. Yuran sekali seumur hidup. Dapat beriklan di 2 tempat. Dapat free ebook berkaitan bisnes online. Kami promosikan up up up sepanjang tahun. Kekuatan jaringan blogger kami saling menyokong mempromosikan.

Lebih bagus lagi, bina blog kalian sendiri. Jom belajar buat blog dengan Abdr. Bukan sebarang blog. Ia blog tapak kedai online kita. Blog yang memberi makna. Blog cari makan, menjana wang.

#kelasonlineblog #jombelajarbuatblog
#sewatapakiklanblog

http://qasehgoldbangi.blogspot.my

Kenapa perlu beriklan dengan kami Abdr?

Entri #92: Kenapa perlu beriklan dengan kami Abdr?
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Soalan ini sering ditanya kenapa perlu beriklan dengan awak? Apa kelebihannya beriklan dengan kamu? Bagaimana awak dapat bantu bisnes saya?

Baik, sebelum itu. Setakat ini kami tawarkan 2 jenis iklan. Homestay dan apa sahaja produk servis kalian.

Pakej Iklan homestay di 2 tempat di bawah:
+ebook Homestay Malaysia
+http://senaraihomestaymalaysia.blogspot.my

Pakej Iklan bisnes di 2 tempat di bawah:
+ebook 10 langkah mudah bina kedai online
+http://sohodirectory.blogspot.my

Kelebihan beriklan dengan kami Abdr:

1. Kami iklankan di 2 tapak berasingan yakni naskhah ebook dan blog. Ebook tersebut bakal menjadi buku fizikal dijual di kedai-kedai buku.

2. Selagi mana naskhah tersebut dijual, iklan kalian juga disebarkan.

3. Blog tersebut berfungsi sebagai direktori iklan yang menyenaraikan perniagaan dan homestay di Malaysia.

4. Google dan blog umpama adik beradik. Sebab itu Google senaraikan blog di mukasurat pertama. Hakikatnya, Google adalah search engine no 1 yang digunakan pengguna internet, bukan Fb. Kita google untuk info kan? jangan tipu diri sendiri ;)

5. Kita tak mampu jumpa 100 pembeli sehari. Blog mampu tarik 100 pembaca sehari. Tukar pembaca kepada pelanggan.

6. Kami mempunyai jaringan blogger yang bantu promosikan sepanjang tahun. Kekuatan jaringan ini akan menolak iklan kalian up up up. Ia umpama like komen share di fb. Klik pada mana-mana label, entri, popular post blog kami akan membawa ke direktori iklan tersebut.

7. Murah. Yuran ialah sekali seumur hidup. Tak perlu renew / sambung kontrak sewa.

8. Tinggal lebih kurang 50 tapak sahaja lagi.

9. Sangat bagus untuk kalian yang tiada blog, yang 100% mempromosikan bisnes d fb / insta sahaja. Kami kuncikan kata carian bisnes kalian..nama produk / nama servis / nama syarikat..seperti contoh di bawah..mereka tiada blog ya. Manfaatkan segala pemasaran online yang ada.

Tak percaya, cuba google homestay ani johor, pau otak-otak, serantau desa food industry dan tengok iklan mereka pada sohodirectory dan senaraihomestaymalaysia tersebut berada di tangga nombor berapa..?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...