Tuesday, 5 April 2016

Bateri telefon kembung.

Entri #94: Bateri telefon kembung.
Teks oleh: Umi Arbee Ali
Foto oleh: Umi Arbee Ali

Rewang walimah adik ipar di Terengganu baru-baru ini, alahai sibuk sampai lupa handphone..akhirnya rosak. Caj kemudian tinggal, "bateri kembung" kata amoi kedai telefon. Laju aje peratusan bateri menyusut. Mencecah 50% sudah tak stabil. 30% pula sudah tak dapat signal. Powerbank tak membantu. Ia berubah menjadi sangat bergantung kepada charger.

Dari Terengganu bertolak ke Kelantan bawa anak-anak berjalan sempena cuti sekolah Sepanjang 4 hari 3 malam di sana, handphone itu berkeadaan begitu. Sedikit gusar lewat membalas pm dari customer. Namun, semua dari-Nya. Rezeki juga dari-Nya. Usaha bagaimana pun dengan powerbank atau charger paling tip top, sudah dikatakan tidak..maka tidaklah. Kita berserah. Mungkin Allah mengingatkan sedang cuti sekolah ini maka anak-anak lebih utama.

Handphone rosak ialah "nightmare" bagi peniaga online. 5 asas pemasaran online yang diambil dari naskhah 10 langkah mudah bina kedai online: mahu bisnes apa, peralatan, perbankan pilihan, daftar ssm, mahu jual apa. Contoh mudah: mahu jadi ejen dropship, ada handphone dan wifi, ada m2u dan cimbclicks, sudah berdaftar ssm, mahu jual buku-buku sebab sangat suka membaca.

Ada handphone dan internet sudah boleh mula berniaga online, jana wang melalui handphone. Komputer/laptop lebih baik. Usah sia-siakan. Mahu berniaga online, tak tahu cara, jom belajar bina kedai online dulu. Belajar buat sale yang pertama. Dapat bonus 10 ebook. Antara ebooknya ialah seperti diperkatakan di atas. Kita jana wang dengan blog dari rumah, dari kampung, dari hotel, dalam perjalanan.

http://qasehgoldbangi.blogspot.my
#belajarbuatblogbisnes
#belajarbuatkedaionline

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...